Але не тільки за яскраву зовнішність та смачну м’якоть шанують місцеві жителі свої гарбузи. З зеленого насіння з давних давен, практично вручну, видобувається одна з найкорисніших та найсмачніших олій у світі – гарбузова (Kürbiskernöl).
Саме заради цієї олії і вирощується спеціальний сорт гарбузів з «голим» насінням, так званий голонасінний гарбуз. Мені пощастило разом з друзями побувати на одному з найстаріших олійних млинів Штирії (alte Olmühle Herbersdorf) і побачити повний процес видобування гарбузової олії власними очима. Хазяїн олійного виробництва пан Gernot Becwar, колишній мер маленького містечка, виявився суцільно закоханим у гарбузову тему. Його господарство організовано на вищому рівні, все знаходиться на своєму місці, але у той же час багато уваги приділяється маленьким «дрібничкам» для душі. Все сповнено уваги та любові до родючої землі та людей праці. Тільки на квіти родина щороку витрачає понад тисячу євро, окрім цього, сім’я Becwar влаштовує у себе на подвір’ї тематичні свята, дегустації, пізнавальні екскурсії для дітей та дорослих, старанно підтримує родинні традиції тощо. Кожного року родина придумує щось нове та цікаве. Наскільки мені відомо, у 2015 році був створений «Сад для фей» та споруджений новий дитячий майданчик. Як виявилося, пан Gernot Becwar раніше вже відвідував Україну, а саме: побував у Львові, тому розмова про Україну була для нього особливо цікавою. Зрозуміло, не проти він відвідати і наше місто Чернівці. Хто знає, може і вийде колись. Моя сім’я завжди рада таким чудовим гостям! У подарунок я отримала від Gernot Becwar пляшечку запашної свіже віджатої гарбузової олії найвищого ґатунку та декілька «голих» насіннячок знаменитого штирійського сорту, які і надихнули мене заглибитись у гарбузову тему та які, нарешті, привели мене з цією ідеєю до дитячого садочка. З задоволенням відвідала я також інші приватні оліє видобувні підприємства, кожне з них є унікальним!